Ajankohtaista

Erkko-lukion ovet avautuvat urheilijoille

Syksyllä alkavalla robomedialinjalla keskitytään muun muassa robotiikkaan ja ohjelmointiin sekä tekoälyn perusteisiin. Kuva: Soili Kaivosoja

Orimattilan Erkko-lukio on saanut lukuisia yhteydenottoja tulevilta lukio-opiskelijoilta sen jälkeen, kun koulu ilmoitti aloittavan syksyllä uuden urheilulinjan. Kyselyjä on tullut yli kuntarajojen, vaikka lukion rehtori Saija Loponen näkeekin, että uudesta linjasta hyötyvät eniten juuri orimattilalaiset opiskelijat.

- Opiskelijoille on suuri etu se, että aikaa matkoihin ei kulu niin paljon ja säästyneen ajan voi käyttää iltaharjoitteluihin.

Erkko-lukion urheilulinja ei ole urheilun erikoislukio kuten Lahden urheilulukio, vaan urheilupainotteinen linja, jossa urheilulla voi suorittaa osan lukio-opinnoista.

Käytännössä urheilulinja on tarkoitettu aktiiviurheilijoille, jotka ovat valmennuksessa joko joukkue- tai yksilölajeissa.

Urheilulinjan opiskelijoille tarjotaan muun muassa mahdollisuus kolme kertaa viikossa aamuharjoituksiin oman valmentajan kanssa tai kaikkien linjalaisten yhteisharjoituksissa.

- Näin opiskelija pystyy yhdistämään aktiiviurheilun ja opiskelemaan täysipainotteisesti tavoitteena lukion päättötodistus.

Lukion aikana opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa valmennuksesta maksimissaan kahdeksan urheiluvalmennuskurssia. Pakollisia kursseja urheilijalinjalla on viisi, valmennusoppi 1 ja 2, kuntosali- ja kehonhuolto -kurssi sekä kuntoliikuntakurssi.

- Lisäksi urheilulinjan suorittamiseen kuuluu liikunnan lukiodiplomin tekeminen, jonka voi tehdä myös tanssista, Loponen kertoo.

Valmennuksista vastaa ainakin ensimmäisessä vaiheessa Orimattilan Jymyn koripallo- ja yleisurheiluvalmentajana tuttu Jarkko Sallinen.

- Sen lisäksi koulun liikunnanopettajat valmentavat opiskelijoita.

Erkko-lukion urheilulinjalle suunnitellaan tällä hetkellä otettavan vuosittain 20-25 opiskelijaa.

Erkko-lukiossa alkaa syksyllä myös toinen uusi linja. Reilut kymmenen vuotta toiminut viestintäpainotteinen linja on muutettu robomedialinjaksi, jossa on mahdollisuus keskittyä joko robotiikkaan ja tietotekniikkaan tai suuntautua viestinnän puolelle. Linjalla on 17 kurssia, joista yksi on pakollinen.

- Digitaalinen kansalainen -kurssi on kaikille pakollinen. Saadakseen suoritettua tämän linjan on opiskelijan valittava pakollisen kurssin lisäksi neljä muuta kurssia.

Robotiikka on ollut viime vuosina vahvasti tapetilla Orimattilan yläkouluissa.

- Yläkoulujen opinto-ohjaajat ovat viestittäneet, että robomedialinjasta on tullut heille paljon kyselyjä. Haluammekin tarjota opiskelijoille mahdollisuuden jatkaa robotiikan ja tietotekniikan opintoja myös toisella asteella, Saija Loponen kertoo.

Syksyllä alkavalle robomedialinjalle voidaan ottaa 15 opiskelijaa.

Näiden lisäksi Erkko-lukio tarjoaa kansainvälinen liiketoiminta ja yrittäjyys -kokonaisuuden, johon kuuluu yhteensä kuusi kurssia. Kokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Taloudellisen tiedotustoimiston kanssa.

Rehtori Saija Loponen korostaa Erkko-lukion olevan laadukas lähilukio.

- Menestys on kiinni jokaisen opiskelijan omasta työpanoksesta. Meillä on pätevät opettajat sekä kohtuullisen kokoiset, 20-25 opiskelijan opetusryhmät, mikä mahdollistaa monenlaisen opetussuunnitelman mukaisen opetuksen.

- Meiltä saa hyvät eväät jatko-opintoihin sekä tietysti myös elämää varten, Loponen toteaa.

Orimattilan kaupungin sivistys- ja hyvinvointivaliokunta myöntää jokaiselle syksyllä lukion aloittavalle 500 euron oppimateriaalituen.

Erkko-lukion urheilulinjalle sekä robomedialinjalle haetaan kevään yhteishaussa, joka alkaa 19.2. ja päättyy 12.3.

Urheilulinjan valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksesta liikunnan ja terveystiedon arvosanoja ja vaatimuksena on urheiluseuran valmennuksessa mukana oleminen. Pääsykokeita ei järjestetä. Erkko-lukioon pääsi viime kevään yhteishaussa keskiarvolla 7.

Soili Kaivosoja

Suosittelemme