Ajankohtaista

Asikkalan kunnan kuvat digitoidaan

Asikkalan kunnalla on käynnissä valokuvien digitointiprojekti. Digitoinnista vastaava tutkija Päivi Repo kertoo, että kunnan valokuvakokoelma on muodostunut aikojen saatossa useassa erässä ja se sisältää muun muassa kyläyhdistyksiltä, kunnan erilaisista keräyksistä ja Danielson-Kalmarin kokoelmista tulleita kuvia. Repo nostaa myös esiin Ari Myllylän kuvat 1980-luvun puolivälistä lähtien. Vanhimmat kuvat kunnan kokoelmassa ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

- Kun aloitin projektin, kuvia oli noin yhteensä noin 20 000. Kun kuntalaiset ovat huomanneet, että tällainen projekti on käynnissä, kuvien määrä on vielä lisääntynyt, Repo kertoo.

Osa kuvista on alkuperäisiä, mutta suuresta osasta kuvia on jo aikaisemmin otettu kuvat. Kuvista on olemassa vaihtelevasti tietoa. Repo onkin hyödyntänyt tiedonkeruussa paikallista tietoutta. Häntä ovat auttaneet muun muassa Mirja Eskola, Erkki Raunio, Riitta Tuominen ja Teemu Riihelä.

Osa kuvista on jo luetteloitu Musketti- ja Finna-tietokantoihin, joista jälkimmäisestä niitä voi käydä ilmaiseksi katsomassa esimerkiksi hakusanalla "Asikkala".

Valokuva on lähes aina uniikki muisto ja todiste historiasta. Repo kertookin, että yli 20 000 kuvan joukosta löytyy monia kuvia, joita hän pitää ihmeellisenä. Tutkija arvostaa suuresti esimerkiksi Ari Myllylän dokumentaarisia kuvia.

- Nykydokumentoinnin arvo on tajuttu vasta ehkä kymmenen vuoden sisällä. Hän on tehnyt sitä jo aiemmin, ja hänellä monta sellaista aihetta, mistä missään muualla ei ole kuvia. Sitä arvostetaan maakuntamuseon puolellakin todella paljon.

Myllylän kuvaamista aiheista Repo nostaa esiin esimerkiksi kauppa-auton viimeisen päivän tai purku-uhan alla olevan siirtolapuutarhan. Tällaiset aiheet olisivat saattaneet painua unholaan ilman dokumentointia.

Repo pitää mielenkiintoisina myös J. R. Danielson-Kalmarin perhe-elämää kuvaavia valokuvia, koska ne tuovat esiin sitä puolta valtiomiehen elämästä, joka esimerkiksi historiankirjoituksessa jää monesti huomiotta. Hauskoja ovat myös kuvat Kekkosen vierailusta vuoden 1968 maatalousnäyttelyssä.

Monilla kunnilla varmasti lojuu varastoissaan runsaasti kuvia, mutta Repo arvelee, että kovin yleistä, ainakaan samassa laajuudessa kuin Asikkalassa, kuvien digitointi ei vielä ole ollut.

- Asikkalan kunta on mielestäni ihan poikkeuksellinen siinä, ainakin täällä Päijät-Hämeen alueella, että se on aktiivisesti halunnut sijoittaa rahaa minun palkkaamiseeni. Hyvin monessa kunnassa, joka on jotain tämän tyyppistä tehnyt, se on tehty oman työn ohella.

Kuvien digitointi jatkuu taas toukokuussa. Repo kertoo, että jos joltakin löytyy kuvia, joilla voisi olla historiallista merkitystä, niitä voi toimittaa kunnalle, jolloin ne päätyvät myös digitoitavaksi.

- Kuvat saisivat olla Asikkalaa koskevia. Ihan henkilökohtaisia perhekuvia mielellään ei. Mutta jos ne kuvaavat jotakin tapahtumaa tai toimintaa, mikä liittyy Asikkalan historiaan, niin sellaisia otamme mielellään.

Perhekuvilla, joita ei mielellään oteta vastaan, Repo tarkoittaa esimerkiksi juhlissa otettuja potrettikuvia, jotka ovat kylläkin ihmisille henkilökohtaisesti tärkeitä, mutta eivät yleistä historiankirjoitusta.

Tuomas Räihä

Suosittelemme