Ajankohtaista

Digikinkerit alkavat Nastolassa

Digikinkereillä lähdetään aivan perusteista ja edetään leppoisaan tahtiin, toinen toistaan tukien. Kuva: Marjaana Kontu

Nastolassa aloitetaan helmikuussa senioreille maksuton digiopastus, digikinkerit.

Digikinkereillä opetellaan sähköistä asiointia ja tabletin käyttöä. Opastusta saa kädestä pitäen, omaan tahtiin, ja mukaan saa tulla, vaikka ei olisi minkäänlaisia digitaitoja.

Esimerkiksi Lahden kansanopistolla ja Kärkölässä digikinkerit ovat saaneet suuren suosion.

Lahden kaupunki päättikin laajentaa toimintaa myös Nastolaan. Opetus rahoitetaan jäämistö- eli testamenttivaroista. Opastus alkaa entisellä kunnantalolla 4. helmikuuta.

Digikinkereillä lähdetään aivan alkeista.

Jokainen osallistuja saa mahdollisuuden harjoitella digitaitojaan yhteisellä “aapisella., eli helppokäyttöiseksi räätälöidyllä tabletilla. Tablettia voi kokeilla kinkereillä maksutta, ja sen saa ottaa kotiinsa kokeiluun yhdeksi kuukaudeksi 25 euron maksua vastaan. Mobiililiittymä sisältyy hintaan, joten tabletti toimii myös kotona.

Kokeilutabletin voi ostaa kokeilun jälkeen itselleen, jos haluaa. Mukaan voi tulla myös oman mobiililaitteen kanssa.

Idea Nastolan digikinkereistä lähti paikallisilta aktiiveilta, jotka syksyllä hakeutuivat kansanopiston kurssille. Yksi heistä on eläkkeellä oleva opettaja Jorma Ruotsalainen, joka pitää digikinkerien ideaa mainiona.

- Nuoret oppivat nämä taidot jo koulussa, mutta seniorien opettaminen jää lapsille ja lastenlapsille. Ja sehän ei onnistu, lapset hermostuvat, kun joutuvat isovanhempiaan auttamaan. Täällä opetus on lupsakkaa ja leppoisaa, Ruotsalainen kehuu.

Hänestä seniorien tilanne on käynyt hankalaksi, kun kaikki palvelut ovat siirtyneet nettiin.

- Ikäihmiset ovat putoamassa kelkasta.

- Eniten digitaitoja tarvitaan terveyteen liittyvissä palveluissa, kuten Omakanta-palvelun käytössä ja reseptien uusimisessa sekä pankkipalveluissa. Myös kuvapuhelut ovat vanhuksille hyvin tärkeitä, kun sukulaiset asuvat eri paikkakunnalla.

Senioreille räätälöityä digiopetusta Päijät-Hämeessä jo muutaman vuoden vetänyt Marko Torppala tietää, että digitaidot on mahdollista ottaa haltuun vaikka yli 90-vuotiaana.

- Ensin täytyy vain poistaa pelot, koska ihminen ei opi mitään, jos hän on paniikissa. Jopa muistisairaat voivat oppia, kun toistoja tehdään riittävästi.

- Täällä lähdetään liikkeelle siitä, miten laitetta kosketetaan ja mitä mistäkin nappulasta tapahtuu. Kun perustus on kunnossa, sen päälle voi rakentaa elämän mittaista oppimista.

Tavoitteena on Torppalan mukaan ikäihmisten itsenäinen toimintakyky yhteiskunnassa.

- Sen myötä kasvaa myös itsetunto.

Torppala kertoo esimerkin 93-vuotiaasta rouvasta, joka lähti nollasta mutta osasi jonkin ajan päästä sairaalassa soittaa bluetooth-kaiuttimen kautta joululauluja vierustoverilleen. Opettajaa lämmitti, kun rouva kuvaili digitaitojen olevan hänelle .akkuna uuteen maailmaan..

Digikinkerit jatkuvat Nastolassa tammikuuhun 2020 asti.

Digikinkerit Nastolan entisellä kunnantalolla, Pekkalantie 5, joka maanantai kello 10-12. Ensimmäiset kinkerit 4.2.

Marjaana Kontu

Suosittelemme