Ajankohtaista

Asikkalassa keskusteltiin ilmastonmuutoksesta

Vääksyn Olkkariin kerääntyi viime viikon tiistaina vajaan kahdenkymmenen hengen joukko keskustelemaan ilmastonmuutoksesta. Kuva: Tuomas Räihä

Vääksyn Olkkarilla käytiin viime viikolla keskustelua ilmastonmuutoksesta. Paikalle oli tullut parisenkymmentä muun muassa ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä kiinnostunutta henkilöä pohtimaan, mitä toimenpiteitä, valintoja ja päätöksiä voitaisiin henkilökohtaisesti ja paikallisesti tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

- Me emme välttämättä löydä yhteisymmärrystä asioista. Pikemminkin niin, että kuuntelisimme toisiamme ja kuulisimme erilaisia mielipiteitä.

- Sitä kautta me voisimme ehkä kaikki laajentaa omaa ajatteluamme, tilaisuuden järjestänyt Sari Kolsi pohjusti keskustelun aluksi.

Kolsin pohjustuksesta toteutui ainakin se, että keskustelussa kuunneltiin rauhallisesti toisten puheenvuoroja ja moni osallistuja tuntui saavaan myös omaan ajatteluunsa uusia suuntia. Jonkinlainen yhteisymmärryskin keskutelijoiden välillä vallitsi, sillä heidän ajatuksensa ilmastonmuutoksesta ja sen torjumisesta tuntuivat kulkevan samoja raiteita.

Keskustelu polveili muun muassa kulutustottumuksissa, lähiruoassa, matkustamisessa ja julkisessa liikenteessä. Moni osallistujista oli sitä mieltä, että kertakäyttökulutukseen, joka on ollut vallalla viimeiset vuosikymmenet, pitäisi saada muutos.

- Meidän kuluttamisemme on pohjautunut mahdollisimman paljon, mahdollisimman halvalla -ajatukseen. Jos se käännettäisiin siihen, että vähempi riittää ja yksikköhinnasta maksettaisiin enemmän. Loppupeleissä rahaa menee saman verran, mutta saan ehkä jotakin, joka on tuotettu lähellä, Sari Kolsi pohti.

Kulutuksen muutoksesta keskustelu siirtyi luontevasti lähiruokaan. Keskustelijoiden mielestä Asikkalassa on tarjolla erinomaista lähiruokaa, mutta sen tunnettuus askarrutti.

- Minä esimerkiksi itse haen lammasta Reivilästä ja mietin sitä, kuinka moni tietää, että siellä metsän keskellä on tila, josta saa joskus mahdollisesti haettua lammasta, keskustan kunnanvaltuutettu Hilkka ­Kemppi mietiskeli.

Sari Salonen sanoi, että ruoan suhteen paras ilmastoteko olisi nimenomaan ostaa paikallista ruokaa.

- Samalla kannatettaisiin paikallista yrittäjää ja ruoan kuljetuksista ei tulisi päästökertymiä. Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa myös kauppiaiden valikoimiin antamalla palautetta.

Tilaisuudessa puhutti myös joukkoliikenne, jonka toimivuutta Asikkalassa keskustelijat arvostelivat. Huonosti kulkeva julkinen liikenne pakottaa monesti oman auton käyttöön.

- Uutena kuntalaisena ajattelin, että nyt ollaan lähellä Lahtea, niin jos joskus on mahdollisuus, niin täältä on kätevä käydä Lahdessa eri huvituksissa. Sitten paljastui se karu todellisuus, että viikonloppuna kyllä pääsee Lahteen, mutta sieltä ei pääse pois, Sari Salonen kommentoi.

- Julkinen liikenne ei todellakaan toimi Asikkalassa, siitä tulee päivittäin palautetta. Sen eteen on yritetty toimia esimerkiksi leasing-pikkubussikokeilulla, Kemppi puolestaan sanoi.

Arvostelua aiheutti myös se, että Asikkalan kautta kulkevien linja-autojen aikataulut ovat hankalasti löydettävissä eri toimijoiden kautta, joka osaltaan myös vaikeuttaa joukkoliikenteen käyttöä.

- Me teimme aloitteen, että eikö kunnan nettisivulle voitaisi koota nämä aikataulut. Sieltä tuli vastaus, että kunnan on mahdotonta seurata aikatauluja koko ajan, että kyllä ne kuntalaiset saavat itse katsoa mistä parhaaksi näkevät, vihreiden kunnan­valtuutettu Juha Tapiola sanoi.

Tuomas Räihä

Suosittelemme