Ajankohtaista

Luhtikylän Nuorelasta sukeutui musiikkiklubi

Orimattilan Luhtikylässä riittää aktiivisia naisia. Kuvassa vasemmalta oikealle Katriina Lähteenmäki, Mari Niemi, Hanne Syrjäläinen, Venla Niemi, Saana Laurila, Helena Kainulainen ja Otto-poika sekä Satu Tuiskunen. Kuva: Mirja Hussain

Tuomari Nurmio, Yö ja ­Pauli Hanhiniemi - Luhtikylän Nuorelassa puhaltavat tänä keväänä uudet tuulet, sillä estradille nousee Suomen eturivin artisteja, joiden keikkojen ajaksi seurantalo muuttuu anniskelupaikaksi.

Keikkailtojen takana ovat yhdistyksen talkoolaiset, jotka haluavat elävän musiikin illoilla aktivoida kylää ja houkutella kävijöitä myös kauempaa.

Keikkaillat ovat saaneet etukäteen innostuneen vastaanoton.

- Yön keikka on jo loppuunmyyty, muihin vielä mahtuu, myhäilee Luhtikylän Nuorela -yhdistyksen eli entisen nuorisoseuran puheenjohtaja Helena Kainulainen. Ihmettelyyn, miten sivukylän seurantalolle on saatu houkuteltua niin nimekkäitä artisteja, hän vastaa:

- Ihan kysymällä vain! Mietimme, mikä voisi saada ihmiset liikkeelle ja ajateltiin, että koitetaanpas.

Musailtoja Nuorelassa on pidetty aiemminkin.

- Mutta ihan näin ­isoja artisteja meillä ei aikaisemmin ole ollut.

Kevään keikkoja varten haettiin myös anniskeluluvat, mietojen alkoholijuomien myynnillä pystytään paremmin kattamaan esiintymispalkkiot, kun yleisömäärä on rajattu 150:een. Tarjolla on myös pientä suolaista ja makeaa.

Samaa konseptia on menestyksellä sovellettu myös Mallusjoen Takinkäännössä. Naapurikylän kanssa ei kuitenkaan ole tarkoitus kilpailla.

- Tapahtumat ovat erityylisiä, heidän kanssaan emme kilpaile.

Järjestäjät uskovat, että Nuorelan valtti on aito ja lämminhenkinen tunnelma. Pelkästään oman kylän väelle tarjonta ei ole suunnattu.

- Suurin osa kävijöistä on ollut muualta, Lahdesta ja Orimattilasta. Ihmiset hakevat vähän erilaista ympäristöä, ja meillä pääsee paljon lähemmäs artisteja.

Nuorelassa järjestetään vuosittain hiihtokilpailut, lintujen bongaustapahtuma ja perinteiset yleisurheilukisat.

- Meillä on ollut myös historiatapahtumia eri teemoilla, rokkibileitä ja puurojuhla joulukuussa.

Kaiken takana on mahtava talkoohenki.

- Täällä on hyvä talkooporukka, jonka kanssa on kiva järjestää juttuja. Ilman sitä ei mistään tulisi mitään. Joku heittää idean ja muut innostuvat.

Talkoissa on mukana väkeä laidasta laitaan, niin nuoria kuin vanhempiakin.

- Vähän houkuttelua se joskus vaatii, Helena Kainulainen tunnustaa.

Luhtikylä valittiin pari vuotta sitten Päijät-Hämeen Vuoden kyläksi, ja tunnustus onkin antanut lisää potkua toimintaan.

Nuorela-yhdistyksen perimmäinen tavoite on pitää maaseutua elävänä. Tapahtumien mahdolliset tuotot käytetään erilaisen avoimen toiminnan järjestämiseen ja seurantalon ylläpitämiseen.

Monella kylällä seurantalo on hiljentynyt, mutta Luhtikylässä tätä ei haluttu.

- Talo vaatii paljon kunnossapitoa, ja sitä varten rahaa on kerätty. Lähivuosina pitäisi suunnitella ulkoremonttia. Sisältä tilat ovat nyt aika hyvässä kunnossa.

Nuorelaa vuokrataan myös juhlapaikaksi, etenkin kesällä perhejuhlia on paljon.

Luhtikylän Nuorelan keikkailloissa esiintyvät 16.3. Tuomari Nurmio ja Folk Liisa, 29.3. Yö akustisemmin eli Hyvän Yön lauluja ja 4.5. Pauli Hanhiniemi - Rauhala MAD.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme