Ajankohtaista

Anitta Pelander on luotsannut Mani-Baaria 10 vuotta

Kymmenen vuotta Mani-Baaria luotsannut Anitta Pelander pitää erityisesti työnsä vaihtelevuudesta. Kuva: Tuomas Räihä

Melkein 35 vuotta Kalkkisten kylässä palvelleen Mani-Baarin nykyisellä yrittäjällä Anitta Pelanderilla tulee helmikuussa täyteen 10 vuotta baarin puikoissa. Sitä juhlistetaan tiistaina 19.2. kello 9-18 tarjottavilla kakkukahveilla.

Pelander oli jo ennen yrittäjäksi ryhtymistään työskennellyt Mani-Baarissa ja niin paikka kuin monet asiakkaatkin olivat tuttuja, joten ohjien ottaminen edellisen yrittäjän lopettaessa kiinnosti häntä. Päätös ei kuitenkaan ollut aivan helppo.

- Ensin se kiinnosti, mutta siinä meni sitten jonkin aikaa, ja jotkut muutkin taisivat käydä katsomassa tätä. Miehellenikin sanoin, että ehkä ei kuitenkaan. Sitten kerran ajoin kaupan parkkiin, katsoin baarille päin ja ajattelin: .no mikä ettei!., Pelander muistelee.

Mani-Baarissa oli tehty remontointia jo edellisen yrittäjän aikaan etenkin sisätiloissa. Silti remontoitavaa on riittänyt myös Pelanderin aikana: baarissa on uusittu muun muassa öljysäiliöt, liitytty kunnallistekniikkaan ja panostettu keittiökoneisiin.

- Joka vuosi olemme käytännön syistä joutuneet tekemään jotakin remonttia ja hankintojakin on riittänyt.

Itse toiminta on säilynyt vuosien varrella pitkälti samanlaisena. Mani-Baarista saa juomaa, pikkupurtavaa ja arkisin joka päivä myös lounasta. Suosittuja karaokeiltoja baarilla järjestetään viikonloppuisin läpi vuoden. Erityisen suosittuja ovat myös pizzat, jotka tulivat valikoimiin edellisen yrittäjän aikaan.

- Aika paljon on edelleen samoja, kun ne ovat suosittuja, mutta jotakin olemme lisänneetkin, Pelander kertoo pizzavalikoimasta.

Mani-Baarilla on kanta-asiakkaita, jotka saattavat vierailla kylän olohuoneessa päivittäin. Talvisin asiakaskunta koostuu kanta-asiakkaiden lisäksi esimerkiksi lähistöllä tietöitä tai rakennustöitä tekevistä työmiehistä, jotka käyvät lounaalla.

Kesällä baarille tulee toden teolla vipinää, kun mökkiläiset ja satunnaiset kulkijat saapuvat Kalkkisiin.

- Loppukesästä on monesti puhki ja miettii, että tulisivat asiakkaat vaikka marraskuussa, niin saisivat pizzankin puolet nopeammin. Mutta sellaista se kesäsesonki on, Pelander kertoo nauraen.

Kyläbaarit ovat Päijät-Hämeessäkin käyneet koko ajan harvinaisemmiksi. Mani-Baari kuitenkin porskuttaa edelleen. Sen salaisuus lienee siinä, että baarista on muodostunut kyläläisille ja mökkiläisille paljon muutakin kuin paikka, jossa käydä nauttimassa ruokaa ja juomaa.

- Välillä me olemme infopistekin. Meille soitetaan, että .tiedätkö mistä saa puuklapeja, tiedätkö mistä saisi remonttimiehen, tiedätkö sitä ja tiedätkö tätä.. Olemme välillä myös postitoimisto ja säilytyspistekin, Pelander sanoo.

Hän kertookin, että parasta työssä on nimenomaan vaihtelevuus ja se, ettei mikään päivä ole samanlainen. Pelander ei ole 10-vuotisen yrittäjätaipaleen kunniaksi pysähtynyt pohtimaan sitä, kauanko itse on vielä baarin puikoissa.

- En kovin pitkälle ajattele yleensäkään. Jos suunnittelee kovin paljon ja harkitsee, niin asiat saattavat kuitenkin mennä pieleen. Parempi kun menee vähän tunteella.

Siihen, löytyykö baarille jatkajaa hänen jälkeensä, Pelander ei osaa vastata.

- Toivotaan, että löytyisi.

Tuomas Räihä

Suosittelemme