Ajankohtaista

Rauni Ojanen kirjoittaa nastolalaisten iloksi

Rauni Ojanen luovutti uusimman kirjansa Nastolan kirjaston Terhi Lehdelle. Lehden mukaan kirjasto ottaisi mielellään uudet lainakappaleet myös Ojasen kolmesta ensimmäisestä kirjasta.

Nastolalaisen Rauni Ojasen viides omakustanneromaani Kartano ja torppa on piakkoin lainattavissa Nastolan kirjastosta, kunhan sen tiedot saadaan vietyä kirjaston järjestelmiin. Ojanen luovutti uunituoreen teoksensa kirjastoon keskiviikkona.

Muualta kirjaa ei olekaan saatavilla, ellei satu kuulumaan Ojasen tuttavapiiriin, sillä kirjasta on otettu vain kolmen kappaleen painos: yksi lainakappaleeksi kirjastoon, yksi kirjaston Päijät-Häme -kokoelmaan ja yksi Ojaselle itselleen.

Kartanon ja torpan tapahtumat sijoittuvat torppien itsenäistymisen aikaan 1920-luvulle.

- Halusin kirjoittaa tuosta ajasta, sillä omat sukujuurenikin ovat kartanon torpassa. Kirja ei ole kuitenkaan mikään dokumentti, vaan keksittyä tarinaa alusta loppuun, Ojanen kertoo.

Lukija voi sijoittaa mielikuvissaan tapahtumatkin haluamalleen paikkakunnalle, eikä niitä ole Ojasen mukaan sijoitettu esimerkiksi Nastolaan.

Hän aloitti kirjan kirjoittamisen noin kaksi vuotta sitten, heti edellisen Tuulimyllyt -teoksen jälkeen.

- Olen kyllästynyt television katseluun ja televisio-ohjelmiin. Katson ainoastaan luonto-ohjelmia ja uutisia. Pojalla olisi vielä maataloushommia, mutta enää ei oikein jaksa traktorihommiinkaan mennä, niin aika on vietettävä jossain muussa puuhassa.

Ojasen kohdalla se tarkoittaa kirjoittamista.

Ojanen hurahti kirjoittamiseen parisenkymmentä vuotta sitten, kun hänen tätinsä kuoli, ja hän sai vanhan tietokoneen.

- Ei mennyt kauaa, kun moneen asiaan todettiin, että täti sen muistaisi. Silloin aloin kirjoittaa omaelämäkertaani, mutta se on vain pöytälaatikkoon eikä julkaistavaksi, Ojanen kertoo.

Vaatimaton kirjoittaja kertoo tekstiensä syntyvän melko .vähin eväin. ja kirjakielen osaamisensakin olevan vajavaista. Kolmeen kertaan oikolukemalla Kartano ja torppakin kuitenkin saatiin julkaisukuntoon.

- Vaimoni Arja sanoo aina, että kirjoitan kirjoihini sellaisia onneloita, joissa asiat tapahtuvat onnellisten tähtien alla. Ja itsekin olen todennut, että kirjoistani puuttuu kaksi asiaa: riidat ja vieraissakäynnit.

Tämä pätee myös uusimpaan kirjaan, vaikka siinä eletään sisällissodan jälkeistä osin hyvinkin jännitteistä vuosikymmentä.

Ojasen vanhemmista neljästä teoksesta vain Kartanoa ja torppaa edeltävä Tuulimyllyt on tällä hetkellä lainattavissa kirjastosta.

- Muut ovat tallessa Päijät-Häme -kokoelmassa, josta kirjoja ei lainata ulos. Mielellämme kuitenkin ottaisimme vanhemmista kirjoista myös lainakappaleet, jos tekstit vain ovat tallessa ja uusi painos on mahdollinen, Nastolan kirjaston vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti toteaa.

Hänen mukaansa Ojasen kolmea ensimmäistä kirjaa ehdittiin kutakin lainata noin 30 kertaa, ja edelleen lainattavissa oleva Tuulimyllyt-teos on ollut kierrossa 20 kertaa.

- Kirjoja kysellään meiltä aina silloin tällöin. Viimeksi viime viikolla, Lehti kertoo.

Ojanen tarjosi ensimmäistä romaaniaan Yksi tulitikku myös kustantajalle, mutta silloin tuli pakit.

- Ehkä oli tyhmää tarjota sitä kaikkein ensimmäistä tekelettä julkaistavaksi, mutta olen sittemmin ajatellut, että kirjoitan ennemminkin nastolalaisille. Täkäläisiltä lukijoilta on tullut hyväksyvää palautetta, vaikka olen yrittänyt erikseen kysellä, missä voisi parantaa.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme