Ajankohtaista

Koulujen väistötiloja ei aikaisteta Orimattilassa

Yhteiskoulun sisäilmaongelmat puhuttavat koulun oppilaiden vanhempia. Kuva: Soili Kaivosoja

Orimattilan koulujen sisäilmaongelmat ovat olleet keskustelujen kärkiaiheena jo pitkään. Aiheesta on keskustelujen lisäksi jätetty kirjelmiä, kannanottoja, eriäviä mielipiteitä sekä valtuustoaloite.

Suurimmat ongelmat ovat tällä hetkellä Orimattilan yhteiskoulussa sekä Myllylän koulussa.

Sivistystoimenjohtaja Timo Ahvo pitää kiireellisempänä Myllylän vanhan osan korjausta.

- Myllylän vanhan osan peruskorjaus alkaa tämän vuoden syksyllä. Tällä hetkellä näyttää järkevimmältä vaihtoehto, että vanhan osan toiminta siirretään kokonaan väistötiloihin lukukaudeksi 2019-2020.

- Yhteiskoulun osalta sivistys- ja hyvinvointivaliokunta sekä elinvoima ja tekninen valiokunta ovat päättäneet, että väistötiloihin siirrytään 2020 syksyllä, Ahvo kertoo.

Ahvon mukaan yhteiskoulussa sisäilmaoireiluista kärsivien oppilaiden ja henkilökunnan määrä on pysynyt samalla tasolla.

- Mikäli uusia haittatekijöitä löytyy, ne otetaan heti uudelleen käsittelyyn. Olemme lisäksi varautuneet siihen, että isompia oireita saaville oppilaille voidaan tehdä opetuksen suhteen yksilöllisiä ratkaisuja.

Orimattilan yhteiskoulun vanhempainyhdistyksessä ollaan koulun sisäilmaongelmasta erittäin huolestuneita. Vanhempainyhdistyksen tarkoituksena oli lähettää kaupunginhallituksen maanantaiseen kokoukseen kannanotto, jossa vaadittiin väistötiloja jo ensi syksylle. Kirjelmä oli osoitettu kaupunginvaltuustolle.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajalla Heidi Lindillä on yläasteella kolme lasta, joista yksi reagoi sisäilmaongelmiin niin kovasti, että hänet on siirretty maanantaista lähtien erityisluokkaan Wanhalle Amikselle.

- Olemme käyneet sekä koululääkärillä että terveyskeskuksen lääkärin vastaanotolla, mutta meitä ei ole otettu vakavasti. Lapsella on kuitenkin selkeää rakkulaista ihottumaa. Näitä yhteydenottoja on tullut jo kymmeniä lasten vanhemmilta, joten emme ole ainoita, Lind kertoo.

Oppilaan toivomuksesta nimettömänä esiintyvä perhe kertoo viime syksynä alkaneista ongelmista.

- Aiemmin allergioita ei ole ollut, joten ihmetellä täytyy. On väsymystä, huonovointisuutta sekä päänsärkyä. Kotona ja lomilla mitään näistä oireista ei esiinny. Nyt hänet on todettu kouluterveydenhoidossa sisäilmaoireilijaksi. Mutta jatkuva vähättely asiasta ärsyttää.

Sari Hartikaisen vanhemmat lapset ovat 8.- ja 9.-luokkalaisia.

- Molemmat kärsivät kovista päänsäryistä, joita seurataan päänsärkypäiväkirjan avulla. Oireet tuntuvat vain pahenevan, iho kutisee, ja siihen on tullut rakkoja.

Katri Tuominen-Nurmisen perheessä ollaan jo epätoivon alhossa. Perheen tytär on toinen yhteiskoulun oppilaista, joka ei voi enää käydä koulua.

- Tytär yrittää opiskella kotoa, mutta sekin on haasteellista, sillä hän saa oireita jo koulusta toimitetuista monisteistakin. Eniten huolestuttaa kuitenkin se, että nuoret voivat saada koulusta elinikäisen vamman ja heitä vain pompotellaan paikasta toiseen. Monet ysiluokkalaisten vanhemmat ovat sanoneet, etteivät jaksa enää taistella, ja antavat asian olla, kun koulua on jäljellä enää pari kuukautta. Kaikilla oppilailla pitäisi olla turvallinen ja terve koulu opiskella, Tuominen-Nurminen toteaa.

Kaupunginhallitus sai asiasta kannanotot sekä Myllylän vanhempainyhdistykseltä että Virenojan koulun vanhempainyhdistyksen hallitukselta.

Sisäilmaongelmat

Tiedotustilaisuus torstaina

Myllylän koulun noin 120 oppilasta luokilta 4-6 väistävät Wanhalle Amikselle syksyllä 2019.

Väistö kestää noin lukuvuoden, jona aikana peruskorjataan Myllylän koulun vanha osa.

Yhteiskoulun ruokasalit siirtyvät lukion puolelle kesällä 2020.

Yhteiskoulu väistää 2020 Wanhalle Amikselle sekä mahdollisesti Wanhan Amiksen alueelle sijoitettaviin parakkeihin syksyllä 2020, mikäli kaupunki saa vuokrattua maata Wanhalta Amikselta.

Yhteiskoulun purku aloitetaan lukuvuoden 2019-2020 loputtua. Uuden koulun tulisi olla valmiina 2022.

Koulun oppilaiden vanhemmille suunnattu tiedotustilaisuus järjestetään torstaina 7.3. kello 18 Erkko-lukion salissa. Paikalla ovat sivistystoimenjohtaja Timo Ahvo, rehtori Olli-Matti Selin sekä toimitilajohtaja Jussi Törrönen.

Soili Kaivosoja

Suosittelemme