Ajankohtaista

Hollolalainen omakotiyhdistys haluaa olla paljon muutakin kuin risutalkoita

Ismo Rauhamäki, Hannu Riihilahti ja Matti Tanhuanpää muuttivat Kartanon alueelle 1980-luvun lopun rakennusbuumin aikaan, kun vasarat paukkuivat ympäri laaksoa. Aktiivisesti toiminut omakotiyhdistys on onnistunut muun muassa liikenneturvallisuuden ja muun viihtyvyyden parantamisessa. Kuva: Aatu Raninen

Kartanon pientaloalue Salpakankaan eteläpuolella asettui uomiinsa jo 1990-luvulla, mutta ihmiset ovat muuttuneet, toteavat alueen pitkäaikaisiin asukkaisiin lukeutuvat Ismo Rauhamäki, Hannu Riihilahti ja Matti Tanhuanpää.

Monen talon lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja muuttaneet pois. Kun muksujen liikenneturvallisuuspäiville ei enää ollut niin suurta tarvetta, hiljeni vähitellen myös Kartanon Omakotiyhdistyksen toiminta.

Sitä herätellään nyt uuteen kukoistukseen, kun Perhoslehdon suuntaan on tullut uusia tontteja ja valmiita taloja uusine asukkaineen. Päiväkotikin on tulossa.

- Yhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä on luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta ja positiivista henkeä, puheenjohtaja Riihilahti linjaa.

Voimme edistää yhteenkuuluvuutta, demokratiaa ja ikääntyvien kotona asumista.

- Yhdessä tekemällä sitä saatiinkin takavuosina aikaan, talkoissa tutustuttiin, ja monet naapurit ovat yhä läheisiä, Rauhamäki ja Tanhuanpää tukevat.

Asuinalue nousi muutamassa vuodessa laakson pohjalle kuin tyhjästä 1980-luvun lopulla.

Vuonna 1992 perustettu yhdistys järjesti pitkään muun muassa siivoustalkoita ja virkistysmatkoja. Parhaimmillaan jäseninä oli noin 170 taloutta.

Omakotiyhdistys sai myös edistettyä kolmen hidastetöyssyn rakentamista aluetta halkovalle Kuntotielle. Töyssyistä yksi on vielä jäljellä.

- Oli selvää, että kovin montaa vakavaa onnettomuutta yhteisö ei kestä, Rauhamäki viittaa aiempaan kolariin, joka vaati pienen pojan hengen ja muutti kahden perheen elämää naapurustossa.

Tietyt elämisen ja liikkumisen perustarpeet ovat säilyneet samoina.

- Edelleen tärkeää on, että täällä säilyisi siisteys, kunnossapito ja turvallisuuden tunne, miehet toteavat.

- Yhdistyksellä oli tapana palkata yksi nuori kesätöihin hoitamaan paikkoja. Se on yksi keino saada nuoret kunnioittamaan kotikulmiaan, 29Rauhamäki mainitsee.

- - -

Yhdistyksen toiminta on samalla ruohonjuuritason demokratiaa ja jokaisen asukkaan edunvalvontaa.

- Jokaisella on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, ja viestiä välitetään eteenpäin kunnalle, Hannu Riihilahti muistuttaa.

Alueen laajentuessa asia on ajankohtainen. Myös esimerkiksi eteläinen kehätie ja kaavailtu Aikkalan kierrätyspuistokin ovat puhuttaneet lähistöllä.

- Kun on jokin taho, joka antaa lausunnon kaavasta, se antaa kunnallekin tunteen, että täällä ollaan samaa mieltä, Rauhamäki sanoo.

Toisaalta alueen kehittämiseksi tarvitaan asukkaiden omaa yhteistä panosta.

- Ettei vain vaadita vaikkapa tien kunnostamista, vaan tarjoudutaan yhteistyöhön ja tekemään talkoilla. Silloin kunnan on helpompi tulla mukaan. Sillä tavalla olemme saaneet paljon aikaan esimerkiksi viheralueiden hoidossa, Matti Tanhuanpää muistaa.

Ikääntyvienkin asiat ovat nyt tapetilla. Ihmisten halutaan asuvan kotona pidempään, ja pientaloalueella se tarkoittaa monenlaisten askareiden hoitamista. Naapurin apua tarvitaan, Rauhamäki miettii.

- Yhdistystoiminnan ohessa avun tarvitsijat ja auttajat voisivat löytää toisensa. Että voitaisiin matalalla kynnyksellä auttaa vaikkapa käymään kaupassa, tehdä lumityöt tai leikata nurmikko, jos joku ei siihen itse kykene.

- Sosiaalista puolta unohtamatta, Rauhamäki lisää.

- - -

Asukkaita tavoittaakseen yhdistys on avannut uudet nettisivut.

- Niiden kautta voi liittyä jäseneksi, ja kun liittyy ennen vuosikokousta, pääsee vuodeksi ilman jäsenmaksua, Riihilahti toivottaa vanhat ja uudet jäsenet tervetulleeksi.

Myös vuokralla asuva voi liittyä jäseneksi.

Nettisivut mahdollistavat helpon tiedottamisen ja yhteydenpidon, sekä asukkaiden ideoiden keräämisen.

- Vielä viimeisen kerran jaamme nelisensataa lappua postilaatikoihin. Niissä on kutsut vuosikokoukseen maaliskuun lopussa.

Kartanon omakotiyhdistys netissä osoitteessa www.kartanonomakotiyhdistys.fi

Aatu Raninen

Suosittelemme