Ajankohtaista

Nastolan Runolliset esittää kevätmatineassaan Juice Leskisen sanoituksia

Pirjo Haukkavuori tulkitsee "Pyromaani palaa rikospaikalle". Ei vain tikut syty, ja sekös vasta huumoria kirvoittaa. Kuva: Aatu Raninen

Harvalta taiteilijalta löytyy sopivaa tuotantoa kokonaiseen matineaan, mutta Juice Leskisen kohdalla se oli melkeinpä helppoa, toteaa Nastolan Runollisten Martti Kuosmanen.

Nastolalaista sanataideryhmää jo pitkään ohjannut Kuosmanen päätyi valitsemaan tämänvuotisen kevätesityksen teemaksi vuonna 2006 edesmenneen sanasepon ja siirtokarjalaisperheen pojan, joka tunnetaan parhaiten ikivihreistä lauluistaan.

- Juicehan kirjoitti alun perin runoja, mutta huomasi sitten etteivät ihmiset osta niitä, ellei siinä ole musiikkia mukana, Nilsiästä kotoisin oleva Kuosmanen tietää naapurikunnassa Juankoskella syntyneen Leskisen runoilijataustasta.

Viidettätoista yötä tai Marilyniä ei matineassa kuullakaan, vaan yleisö voi löytää valituista teksteistä aivan uusia puolia Leskisen mielenmaisemaan.

- Häntä on verrattu Eino Leinoon. Kielenkäyttö tehosi, se oli upeaa riimittelyä, ja tuotanto valtavan laaja. Juice ei ollut pelkkä rokkistara, Kuosmanen toteaa.

Talven aikana ryhmä on harjoitellut omat osuutensa matineaan, joka on vuoden kohokohta.

Ohjelmassa kuullaan kaikkiaan 21 esityksen verran runoja, proosaa ja lauluja.

- Kaikissa niissä on vähintään sävellys tai sanoitus Juicen tekemä, Kuosmanen kertoo.

Esiintyjinä ovat Päivi Backlund, Ulla-Leena Haikonen, Pirjo Haukkavuori, Kalervo Heininen, Terttu Karjalainen, Marita Mäkinen, Ulla Nakari, Johan Riihimäki, Matti Rouhiainen, Juhani Sillanmäki, Janne Sipponen ja Orvokki Turunen.

Jokaisella heistä on yksilösuoritus ja muutama yhteisesitys.

- Musiikkiosioita säestetään kitaroilla ja ukulelellä, sekä puhallettavalla melodicalla, Kuosmanen kuvailee.

Leskisen runot käsittelevät esimerkiksi ihmistä, yhteiskuntaa ja uskontoa.

- Hän suhtautui perinteisiin arvoihin hyvin kunnioittavasti, mitään loukkaavaa esitys ei sisällä.

- Ja teki myös lastenkirjoja, niistäkin on näytteitä mukana, Kuosmanen sanoo.

Vuonna 1991 perustetussa Runollisissa on Kuosmasen mukaan enää yksi alkuperäisjäsen. Vuosien varrella uusia harrastajia on kuitenkin aina löytynyt mukaan toimintaan.

Keski-ikä on jo melko korkea, joten tekstien ulkoa opetteleminen käy hyvästä muistijumpastakin.

- Se on yksi asia miksi itse tästä pidän. Ja ajattele, mukaan on saatu miehiä, eihän missään ole miehiä! Kuosmanen innostuu.

- Liian vakavaa tämä ei ole. Esityksestämme varmasti huomaa, ettei runoilu ole pelkästään naisten hommaa, Kuosmanen todistaa sen minkä Juice ja Leino jo näyttivät.

Nastolan runollisten kevätmatinea sunnuntaina 31.3. kello 14 Pyrylässä (Villähteentie 333) ja torstaina 4.4. kello 18 Nastopolin auditoriossa (Rakokiventie 2).

Aatu Raninen

Suosittelemme