Ajankohtaista

Koululaisilta menut Earth hour -henkeen

Voittajamenuun kuului muun muassa bataattiranskalaiset, tomaattinen kasviskeitto ja kuningatarsmoothie. Kuva: Tuomas Räihä

Vääksyn yhteiskoulussa kehiteltiin tänäkin vuonna WWF:n ilmastotapahtuman Earth Hourin hengessä ilmastoystävällisiä menuja. 7.-luokkalaisten kotitalousryhmät suunnittelivat seitsemän menua, joista kaksi valittiin kilpailemaan toisiaan vastaan finaaliin. Finaalissa seitsemäsluokkalaiset valmistivat molemmat menut ja niitä pääsivät maistelemaan kokkien itsensä lisäksi tuomaristo, joka päätti, kumpi menuista oli parempi. Arvostelussa huomioitiin paitsi ruoan esillepano ja maku myös sen ilmastoystävällisyys ja kotimaisuus.

Voiton vei tasaisen kilpailun jälkeen menu, jossa tarjoiltiin alkuruokana tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut, pääruoaksi härkispihvit sipulirenkailla ja bataattiranskalaiset sekä jälkiruoaksi kuningatarsmoothie.

Toiseksi ylsi menu, jossa alkuruokana oli kylmä tomaattikeitto gazpacho, pääruokana nachovuoka ja jälkiruokana suklaa-chilipirtelö.

Tuomaristo, johon tänä vuonna kuuluivat kunnanhallituksen ja Vääksyn yhteiskoulun edustajana Pirjo Ala-Hemmilä, Asikkalan ympäristönsuojelusihteeri Anniina Jäntti, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Teemu Helonheimo, MTK Hämeen ohjelmapäällikkö Päivi Rönni sekä Seutunelosten edustajana tämän jutun kirjoittaja, arvioi molemmat loppukilpailumenut hyvin tasaisiksi, mutta lopulta kilpailun käänsi voittajamenun hyväksi hieman parempi kotimaisuusaste ja ruokien maku. Toiseksi sijoittunut menu sai puolestaan kiitosta muun muassa esillepanosta.

Koululaiset haastavat kaikki mukaan Earth Houriin kuuluvaan maailman suurimpaan kynttiläillalliseen ja loihtimaan kotonaan ympäristöystävällinen menun sekä nauttimaan sen kynttilän valossa Earth Hour -päivänä lauantaina 30.3. kello 20.30-21.30. Voittajamenun resepti löytyy alta.

Tomaattinen kasviskeitto

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

3 porkkanaa

(3 lehtisellerin vartta)

pala keräkaalia

2 tomaattia

2-4 rkl öljyä

4 dl vettä

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

7 dl tomaattimehua

2 tl basilikaa

ripaus sokeria

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja kuutioi ne. Viipaloi selleri ja hienonna kaali. Kuutio tomaatit.

Kuumenna öljy laakeassa kattilassa. Kuullota sipulit, porkkanat, lehtisellerit ja kaali. Kaada kattilaan vesi, suola ja mustapippurirouhe. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

Kaada kattilaan tomaattimehu. Lisää joukkoon tomaatit ja mausta basilikalla (ja halutessasi ripauksella sokeria). Anna kiehua vielä 2-5 minuuttia.

Viimeistele hienonnetulla tuoreella basilikalla ja ruislastuilla.

Ruislastut

Leikkaa ruisleipä ohuiksi viipaleiksi. Laita paistinpannulle hitusen öljyä ja kääntele leipäviipaletta kuumalla paistinpannulla. Mausta halutessasi valkosipulilla.

Härkispihvit n. 8kpl

1 kpl sipuli

1 kpl valkosipulinkynsi

1 kpl porkkana

1 rkl rypsiöljyä

250 g Härkis-härkäpapuvalmistetta (1 paketti)

2 kpl munaa

1/2 dl ruokakermaa (korvaa tarvittaessa kaurakermalla)

1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl kuivattua timjamia

1/2 tl mustapippuria

Paistamiseen: 2 rkl rypsiöljyä

Tarjoiluun: creme fraichea ja ketsuppia

Kuori ja silppua sipulit. Kuori porkkana ja raasta se karkeaksi. Kuullota sipulit ja porkkanaraaste öljyssä pehmeäksi, viitisen minuuttia. Kaada kasvisseos kulhoon. Lisää Härkis ja muut ainekset.

Muotoile massasta kahden lusikan avulla pieniä pihvejä.

Paista Härkispihvit kauniin värisiksi öljyssä pannulla, 2-3 minuuttia per puoli.

Tarjoa Härkispihvit ranskankerman tai kermaviilikastikkeen sekä salaatin kera.

Sipulirenkaat

Leikkaa sipulit renkaiksi ja paista kullanruskeiksi paistinpannulla. Lisää pienen pieni loraus hunajaa.

Kuningatarsmoothie

2 dl mansikka-mustikka-vadelma marjasekoitusta

2 rkl sokeria

4 dl maustamatonta jogurttia

2 dl maitoa

(1 tl vanilliinisokeria)

Soseuta kohmeiset marjat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Lisää jogurtti vähitellen, jatkuvasti vatkaten, jotta seoksesta tulee tasaista. Mausta samalla sokerilla (ja vanilliinisokerilla).

Jaa smoothie laseihin ja tarjoile jälkiruokana.

Tuomas Räihä

Suosittelemme