Ajankohtaista

"Tulee hyvä kylä, jos tämä kaikki toteutuu"

Toritien kaavaluonnos kiinnosti kaupunkilaisia. Kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallio (pöydän ääressä kolmas vasemmalta) kuunteli ja kirjasi asukkaiden kommentteja ylös. Kuva: Ville Hakala

Otsikon kommentti kuultiin Rakokiven liikekeskusta uudistavan Toritien kaavaluonnoksen äärellä viime viikon torstai-iltana järjestetyssä Kaupunki tutuksi -asukastilaisuudessa. Toritien kaavaluonnos olikin yksi kaupunkilaisia eniten kiinnostaneista esittelyn kohteista monipuolisessa tilaisuudessa.

Rakokiven kehittäminen liikekeskuksena on yksi Lahden kaupungin aluehankkeista, mikä kertoo siitä, että kaupunki haluaa aidosti panostaa alueeseen. Elinvoimainen aluekeskus vaikuttaa koko itäisen Lahden kehittymiseen tulevina vuosina.

- Vuonna 2020 valmistuva monitoimitalo tulee olemaan Rakokiven kehittymisen veturi. Rakokiven ytimessä on kaupallisten palveluiden vyöhyke, jossa on myös tarvittavat pysäköintimahdollisuudet. Tätä ympäröi muiden palveluiden vyöhyke. Monitoimitalon ohella suunnitelmissa on hyvinvointiasema Toritien toiselle puolelle. Myös asumista vahvistetaan Rakokiven ympärillä, projektipäällikkö Riitta Niskanen kertoi suunnitelmista.

Aiemmin suunnitelmissa ollut torialue on muutettu kaavaluonnoksessa kulttuuripuistoksi, joka yhdistäisi kaupallisen keskuksen monitoimitaloon.

- Mahdollinen hyvinvointiasema vahvistaisi osaltaan tätä kolmiota, Niskanen totesi.

Hyvinvointiaseman rakentamisesta ei ole vielä päätöstä, mutta sijaintivaihtoehtona Rakokivi on ajanut kirkonkylän vaihtoehdon edelle. Tämän vahvistivat myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg ja kaupungin tilakeskuksen kehitysinsinööri Risto Helander.

Kaupungin kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallion mukaan Toritien kaava pyritään laatimaan joustavasti niin, että kaava-alueen kaakkoiskulmassa olisi hyvinvointiaseman mahdollistava varaus tai vaihtoehtoisesti varaus asuinrakentamiselle.

Toritien kaava yritetään saada lautakunnan käsittelyyn kesäkuussa ja lainvoimaiseksi tämän vuoden aikana.

Rakokiven katusuunnitelman laatiminen on alkamassa, ja siihen suunnittelijat toivovat kommentteja ja mielipiteitä nimenomaan turvallisen liikkumisen näkökulmasta.

Muun muassa Rakokiventien osalta suunnitellaan liikenneturvallisuuden lisäämistä mahdollisella jaetulla kevyen liikenteen väylällä, jossa pyöräilijöille ja kävelijöille olisivat omat kaistansa.

- Tämä väylä tulisi Rakokiventien yhteyteen nykyisen torin puolelle. Se vaatisi myös Rakokiventien autokaistojen kaventamista, Niskanen kertoi.

Myös Rakokiventien bussipysäkkien sijoitteluun on tulossa mahdollisesti muutoksia.

Entisen Lidlin kohdalla oleva pysäkki muuttuisi turistipysäkiksi, ja uusi pysäkkilevennys tulisi lähemmäksi mahdollista uutta hyvinvointiasemaa.

Mustakallion mukaan Rakokiven alueella rakennetaan jo nyt paljon verrattuna aikaisempiin vuosiin.

- Pulteritielle on rakentumassa talo, Vasaratielle on suunnitteilla rakentamisen aloittaminen kahdelle kerrostalolle ja Soratie 2:n kaava on hyväksymisvaiheessa, ja se mahdollistaa asuinkerrostalon rakentamisen tontille, hän kertoi.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme