Ajankohtaista

Viipurilainen kotileipomo laajentaa Asikkalassa

Viipurilaisen kotileipomon toimitusjohtaja Tuomas Ylä-Hemmilä kertoo, että ylimääräistä tilaa ei leipomon nykyisissä tuotantotiloissa ole, joten laajennus tulee tarpeeseen. Kuva: Tuomas Räihä

Viipurilainen kotileipomo tekee lähes 1,2 miljoonan euron investoinnin ja laajentaa nykyisiä toimitilojaan lähes kaksi kertaa suuremmiksi. Laajennukselle on yksinkertaiset syyt.

– Tila on oikeastaan loppu. Siitä kun investoimme näihin tiloihin on kohta viisi vuotta. Olemme sen jälkeen tehneet hyviä ja oikeita strategisia valintoja, toimitusjohtaja Tuomas Ylä-Hemmilä kertoo.

Oikeat valinnat ovat johtaneet siihen, että Viipurilaisen liikevaihto on viidessä vuodessa lähes nelinkertaistunut, kun tavoitteena oli edellisen investoinnin jälkeen sen tuplaaminen viidessä vuodessa. Kova kasvu ei ole kuitenkaan tullut varsinaisesti yllätyksenä ja laajennuksen tarvetta osattiin arvailla jo aikaisemmin.

– Kyllä me tiesimme, että osaamme tehdä oikeita asioita. Viisi vuotta sitten teimme niin ison investoinnin kuin meillä oli ikinä varaa ja varmasti yli varojenkin. Kaksi vuotta mentiin veitsi kurkulla, että miten meidän ylipäänsä käy.

– Silloin fakta oli, että piti juosta todella kovaa, että pysytään hengissä ja sen jälkeen olemme juosseet ihan muuten vaan, Ylä-Hemmilä kuvaa.

Uusien tilojen rakentaminen on jo alkanut nykyisen leipomorakennuksen taakse ja sinne valmistuu varastotilaa jo ennen kesää. Varsinaisen laajennusosan rakentaminen alkaa syksyllä, kun kesäsesonki on ohi. Uusiin tiloihin tulee pakkaamo, toimistotilat ja sosiaalitilat. Samalla tuotantotilat kasvavat, kun muun muassa pakkaamo- ja varastotilaa vapautuu tuotannon käyttöön.

Uudet tilat mahdollistavat myös asiakaspaikkojen lisäämisen kahvilaan.

– Kun on investoitu tuotantoon, niin pystymme investoimaan myös kahvilatoimintaan. Siinäkin on kehityksen rajat jo kohta vastassa. Asiakasvirrat eivät mahdottomasti pysty enää kasvamaan, Ylä-Hemmilä sanoo.

Laajennus ja tilojen muutostyöt on tarkoitus hoitaa niin, että niistä ei aiheudu häiriötä kahvilan ja myymälän asiakkaille.

– Kulkeminen pitäisi asiakkaan näkökulmasta olla yhtä helppoa kuin ennenkin.

Tilojen laajentaminen mahdollistaa myös uusien tuotteiden valmistamisen. Ylä-Hemmilä kertoo, että Viipurilaisen palaleipäsarja on ollut suosittu ja siihen on luvassa uusia tuotteita.

– Kaurapalaa kehitellään jo. Tilat ovat valmiit vasta vuoden päästä, mutta meillä pitää olla saman tien uusia tuotteita, kun meillä on kapasiteettia. Silloin ei voida ruveta miettimään, mitä tilalla tehdään.

Laajennus, uudet tuotteet ja kasvava menekki tarkoittaa myös sitä, että henkilökuntaa on palkattava lisää. Ylä-Hemmilä arvioi, että investointi lisää Viipurilaisen työntekijämäärää vajaalla kymmenellä.

Vaikka Viipurilaisen laajennusinvestoinnin valmistuminenkin on vielä tulevaisuudessa, suunnitellaan yrityksessä jo reilusti pidemmälle.

– Olemme miettineet, että kahvilatoimintaa voisimme laajentaa muuallekin hamassa tulevaisuudessa. Mutta se ei ole ihan lähivuosien juttuja.

Tuomas Räihä

Suosittelemme