Ajankohtaista

Lentokoneet olivat esillä Vesivehmaalla

Perinteinen ilmailuun tutustumispäivä toi yleisön ihmeteltäväksi monenlaisia pienkoneita.

Vesivehmaalla järjestettiin viime lauantaina Vesis ry:n ja Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiön toimesta ilmailuun tutustumispäivä, jonka tarkoituksena on tehdä ilmailua tutuksi kaikille ihmisille.

– Tapahtuman tarkoituksena on luoda perheille mahdollisuus tulla tutustumaan ilmailuun. Tämä ei ole niinkään mikään lentonäytös, vaan tämmöinen ilmailun esittelytilaisuus, kiteytti lentokentän päällikkö Jukka Salokannel.

Lentokoneita oli tuotu katseltavaksi ja lentäjiä löytyi jututettavaksi. Tapahtumassa oli muun muassa taitolentokoneita, vesitaso, gyrokopteri, 2- ja 4-paikkaisia lentokoneita sekä laskuvarjohyppääjiä.

Tapahtumassa nähtiin lentotaiturointia sekä sään monimuotoisuutta tukahduttavasta paahteesta ukkoseen ja rankkasateeseen asti, joka keskeytti hetkellisesti lentämisen.

Taitolentokoneella ilmojen halki viilettänyt Risto Kallinen viihdytti yleisöä monenlaisilla lentotempuilla. Kuuluttajan mukaan g-voimia saattoi olla lennon aikana jopa 8.

– Se on fyysistä, siinä mennään aikalailla oman suorituskyvyn rajalla. Kyllä siinä tulee g-voimia, Kallinen kertasi taitolentämistään.

Pilotti lensi Neuvostoliitossa 1980-luvun alussa kehitetyllä Yakovlev Yak-55M-koneella.

– Se on taitolentoon puhtaasti suunniteltu kone.

Kallisella on takana jo noin viisi vuotta lentämistä. Kesää kohti lentämistä kertyy noin 15 tuntia. Mikä lentämisessä kiinnostaa?

– Sen kun tietäisi. Se on vaan mukavaa, mies hymyilee.

Kuinka paljon harrastus keventää kukkaroa?

– Niin paljon kuin siihen on valmis laittamaan. Kaudessa lentämiseen menee 5 000 euroa. Siihen tulee lisäksi koneen hankintahinta. Ei se mahdottoman kallista ole, mutta se perustuu siihen, että itse huolletaan konetta.

Vesivehmaan lentokenttä on tärkeä osa Päijät-Hämeen lentokulttuuria.

– Päijät-Hämeessä ei ole muita kenttiä. Täällä on 200 000 asukasta, ja tämä on ainut lentokenttä. Tämä on vieläpä aika hyvä lentokenttä, hyvällä sijainnilla ja hyvässä kunnossa, Salokannel perustelee.

– Toiminta on vilkasta. Täällä on lentotoiminnan lisäksi iso lentokoulu ja polttoainejakelufirma. Täällä on myös kaksi lentokonekorjaamoa.

Tapahtuman virallinen kävijämäärä ei ollut vielä lauantaina tiedossa, mutta Salokanteleen mukaan edellisvuoden ennätyslukemasta jäätiin.

– Silloin oli 1 900 henkeä. Tämä oli odotettavissa, kun ilmailutapahtumia on ollut joka kentällä ja niissä on kaikissa ollut aika vähän väkeä. Nyt meillä ei ollut vetonaulaa. DC-3, joka on ollut monena vuotena, oli Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlassa.

Tapahtuma järjestettiin talkoovoimin ja pysäköintimaksuista saadut tulot menevät suoraan Vesivehmaan koulun vanhempainyhdistyksen hyväksi.

Antti Hartikainen

Suosittelemme