Ajankohtaista

Kanava keskellä kylää – Vääksyn kanavasta historiikki

Hattumuotia yli sadan vuoden takaa ja S/S Wellamo on tulossa ulos kanavasta. Kuvan kortti on peräisin vuodelta 1910. Kuva: -

Pertti Hammarin tuoreessa kirjassa Kanava keskellä kylää kerrotaan ja näytetään Vääksyn kanavan historiaa 1700-luvulta lähtien.

Mistä kipinä kirjan tekemiseen on syntynyt? Kuten monelle muulle Päijänteen vesillä liikkuvalle, on Vääksyn kanava jättänyt jälkensä myös Hammariin.

– Olen itse liikkunut omalla höyrylaivalla tästä. Sen takia tämä kanava tuli niin rakkaaksi.

Ainutlaatuisen kirjasta tekee se, että kanavaa käsittelevä 192 sivua sisältävä kuvallinen historiikki on ensimmäinen laatuaan.

Kirjan pääteemana toimii Vääksyn kanava, mutta siihen mahtuu paljon muutakin. Siinä käsitellään esimerkiksi Vääksyn kanavalla liikkuneita matkustajalaivoja, puunhankintaa Päijänteellä, tavaraliikennettä sekä Kalkkisten kanavaa.

Myös Lahden satama sekä Päijänteellä yhä tänä päivänä liikennöivät ja vierailevat laivat näkyvät kuvissa.

Kanavan historiallinen merkitys ja vaikutus alueen kehitykseen avautuu sivujen vaihtuessa lukijalle.

– Vääksyn kanava on ollut erittäin suuri ja taloudellisesti vaikuttava juttu koko tälle alueelle. Kehitys olisi ollut heikkoa Lahdessa, Vääksyssä ja Päijänteen rannalla olevilla pitäjillä, jos sitä ei olisi ollut.

– Vääksy on kehittynyt kanavan ympärille, kirjailija kiteyttää.

Kanava uusittiin nykyiseen muotoonsa 1908–1911.

– Alkuunsa ei tiedetty miten se tulee käyttäytymään, kun laivoja liikkuu siinä paljon. Maamassat rupesivat tippumaan, kun laivat menivät ohi ja peräaallot huuhtelivat sitä.

Lopulta kanava joutui perusteelliseen remonttiin.

– Se kuivutettiin ja kivetettiin – se oli pakko kivettää. Sama oli Kalkkisten kanavassakin.

– Sulkuportit uusittiin. Siinä oli oma työsuorituksensa. Sieltä on löytynyt pohjalta vaikka mitä tavaraa. Jopa trumpetti löytyi.

Hammarin aiempaan tuotantoon kuuluu muun muassa historiikki 100-vuotiaasta Lahdesta, Muistikuvia Lahdesta, sekä Unto Tupalan kanssa yhteistyössä tehty Niin oli ennen, entäs nyt. Samalla Hammarille kertyi materiaalia tässä kirjassa käytettäväksi. Tuorein kirja syntyi kolmen vuoden aikana.

– Miksi näiden tekeminen kestää niin kauan? Nämä ovat historiakirjoja. Niissä ei saa olla virheitä. Enhän minä tietysti koko ajan tehnyt. Silloin kun oli huonoja päiviä, kuten sade- tai pakkaspäiviä, kirjailija taustoittaa.

Kanava keskellä kylää löytyy Suomalaisesta kirjakaupasta. Kanavan alueeltakin kirjoja tulee löytymään.

Antti Hartikainen

Suosittelemme