Ajankohtaista

Hollolan uusi kirkkoherra Timo Huttunen on alituista kehitystä tavoitteleva generalisti

Hollolan seurakunnan kirkkojen ovet ovat aina avoinna, vauvasta vaariin kaikki ovat tervetulleita. Kirkkoherra Timo Huttunen rohkaisee seurakuntalaisia dialogiin uudella "Kirkkokahvit"-lanseerauksella. Kuva: Juuso Koskinen

Lähes kahdeksan vuotta Hollolan seurakunnan kappalaisena toiminut Timo Huttunen valittiin seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi huhtikuun vaaleissa. Huttunen aloitti kirkkoherran virassa 1. heinäkuuta. Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo asettaa Huttusen virkaan Sovituksen kirkossa järjestettävässä jumalanpalveluksessa 1. syyskuuta.

Huttusella on jo ennestään kokemusta kirkkoherranvirasta, sillä hän toimi Kärkölän kappeliseurakunnan kirkkoherrana vuosina 2008–2011 ennen siirtymistään Hollolaan.

Vuodesta 2017 Hollolan ”kantaseurakuntaan” ovat kuuluneet Kärkölän sekä Kuhmoisten ja Padasjoen kappeliseurakunnat. Hämeenkosken kappeliseurakunta liittyi Hollolan yhteyteen jo kymmenen vuotta aiemmin.

Uuden seurakuntayhtymän ja sen yhteisen kirkkoherran maantieteellinen toiminta-alue on laaja: läpimitaltaan lähes 150 kilometriä. Seurakuntalaiset kohdistavat kirkkoherran rooliin tiettyjä odotuksia. Nykyisessä muuttuneessa asetelmassa jalkautuminen kaikkialla samanaikaisesti on valitettavasti sula mahdottomuus.

– Ajattelen, että hyvän johtajan on oltava samaan aikaan sekä napakasti asiakeskeinen että lämpimästi ihmiskeskeinen, Huttunen kuvailee.

Huttunen korostaa olevansa koko alueen kirkkoherra, mutta lähityöntekijät löytyvät kultakin alueelta erikseen.

– Tässä eletään edelleen muutosprosessin aikaa. Työntekijäorganisaatio toimii kuten pitää, mutta seurakuntalaisten tottuminen tilanteeseen vie aikaa.

Päätoimisia työntekijöitä seurakunnalla on yli 90. Kesällä alaisten määrä kasvaa, kun yhteensä seitsemän hautausmaata työllistävät liudan kausityöntekijöitä.

Huttunen tuntee seurakuntansa organisaation hyvin, ja hän oli johtavana kappalaisena keskeisessä asemassa rakentamassa fuusiota syksyllä 2016. Pappisvihkimys on syvä sitoumus kirkkoon ja uskoon, sekä perimmäisin motivaatio toimia kirkon työssä. Pappeus on hänelle oleellisin ammatillinen identiteetti.

– Meissä papeissa on paljon erilaisilla ammatillisilla identiteeteillä varustettuja yksilöitä. Intohimoisia Raamatun tulkitsijoita, helposti lähestyttäviä sielunhoitajia ja rippikoulupedagogeja, jokaista tarvitaan.

Huttunen kokee palvelevansa seurakuntaa parhaiten organisaation kehittämispyrkimyksin, ja kokee siksi kutsumusta kirkkoherran työhön.

– Aina voi tehdä paremmin. Kärsivällisyys ja määrätietoisuus muutosten läpiviennissä ovat avainasemassa.

Suomen työnohjaajien koulutuksen käynyt Huttunen on erityisen kiinnostunut työhön ja työskentelyyn liittyvistä dynaamisista ilmiöistä.

– Varmasti on kollegoita, jotka ovat selkeämmin kiinnostuneita teologian ydinkysymyksistä. Itse olen aina ollut kiinnostunut rajapinnoista. Johtajan tehtävässä on tärkeää tietää myös juridiikasta ja psykologiasta.

Elämää ei luonnollisesti voi käsikirjoittaa valmiiksi, ja harvoin päätyy sinne, minne alkujaan on suunnitellut. Huttunen on kolmesta veljeksestä nuorin ja hänen molemmat vanhempansa olivat opettajia.

Lapsuutensa Nastolassa viettäneelle Huttuselle Kuhmon kirkkoherrana toiminut isoisä oli tärkeä malli ja mentori.

Kristillisen kasvatuksen kannalta merkittävässä roolissa oli Nastolan seurakunta ja suosittu Nastapartio.

– Partioharrastus oli siihen aikaan kovassa nosteessa, ja partiolippukunta oli kiinteästi seurakunnan yhteydessä. Teologia urapolkuna alkoi hahmottua lukioikäisenä, Huttunen muistelee.

Nastolan Tekniikkalukiosta Helsingin yliopistoon vuonna 1993 opiskelemaan lähteneelle Huttuselle ensimmäinen opiskeluvuosi oli itsenäistymisen ja ison kaupungin liikenteen opettelua. Kämppiksinä olivat nuoret miehet Ghanasta ja Sambiasta, joille Huttunen opetti jääkiekon sääntöjä vuosi ennen Suomen ensimmäistä maailmanmestaruutta.

Ennen urautumista Hollolan ja Kärkölän seurakunnissa, Huttunen toimi opettajana Lahden diakonian instituutissa vuodesta 2002 vuoteen 2006 saakka.

Uskonnon opettajan pätevyyden ohella moniosaajana näyttäytyvä Huttunen on opiskellut psykologiaa, kauppatieteitä sekä henkilöstöjohtamista. Pappina hän on jatkanut itsensä kehittämistä.

Huttusen viisihenkinen perhe asuu Paimelassa. Omakotitalon ylläpitämisen ohella perheen yhteinen partioharrastus kannattelee kiireistä arkea.

Juuso Koskinen

Suosittelemme