Ajankohtaista

Pajulahdessa voi harjoitella ja opiskella e-urheilua

Arttu Koivisto (etualalla) ja Henrik Pölönen opastivat Andreasta pelaamisen saloihin Pajulahden e-urheilukerhon avoimissa ovissa. Kuva: Tuomas Räihä

E-sports, elektroninen urheilu eli videopelien pelaaminen kilpailullisesti, on kasvattanut viime vuosina suosiotaan hurjaa vauhtia. Pelaajien määrä on kasvanut runsaasti, ja elektroninen urheilu on noussut perinteisempien lajien rinnalle myös penkkiurheiluna.

Nyt pelaamista pääsee harrastamaan Nastolassakin ohjatusti, kun Pajulahden liikunnanohjauksen perustutkintoa opiskelevat, e-sportsiin erikoistuvat opiskelijat pyörittävät e-urheilukerhoa. Kerho on tarkoitettu 13–15-vuotiaille pelaamisesta kiinnostuneille nuorille.

Kerhossa pidettiin avoimia ovia kahtena edellisenä keskiviikkona, ja nyt lokakuun alusta kerho pyörähtää käyntiin kunnolla.

– Suunnitelmissa on, että tiistaisin ja keskiviikkoisin olisi videopelejä ja torstaisin olisi liikuntapäivä, ettei ole vain koneella pelaamista, yksi kerhoa pyörittävistä opiskelijoista, Arttu Koivisto kertoo.

Kerho perustettiin siksi, että opiskelijat saisivat ensikosketuksen ihmisten valmentamiseen ja ohjaamiseen, joka tulevaisuudessa on mahdollisesti heidän työtään.

– Toivottavasti nastolalaiset lapset ja nuoret löytävät tänne paikan päälle, niin toiminnalle olisi myös jatkuvuutta, Pajulahden e-sports-koulutuslinjan projektipäällikkö Jussi Immonen sanoo.

Pelaaminen on perinteisesti mielletty puuhaksi, jota tehdään yksin pimeässä huoneessa kenties herkkuja samalla napostellen. Elektroninen urheilu kuitenkin lähestyy koko ajan enemmän ja enemmän perinteistä urheilua, ja pelaajilla on nykyään esimerkiksi valmentajat ja myös fyysinen jaksaminen on tärkeää.

– Pelaajien uria yritetään saada pidemmiksi ja kestävämmiksi. Se vaatii, että kohdataan ihminen myös fyysisesti. Hyvinvointia, ruokavaliota ja unta aletaan miettimään, Koivisto toteaa.

Samasta syystä myös Pajulahden e-urheilukerhossa ei vain hypätä koneille ja aleta pelata, vaan edetään suunnitelmallisesti.

– Niin kuin perinteisen urheilun kerhoissa, niin tässäkin tehdään suunnitelmat, että mitä joka kerralla opetetaan. Varsinkin niille, jotka vähän syvemmin haluavat oppia, Koivisto kertoo.

Pajulahdessa on syksystä alkaen opiskeltu liikunnanohjaajan perustutkintoa, jonka erikoistumisalana on e-urheilu.

– Heistä tulee liikuntaneuvojia. Esimerkiksi yhden tutkinnon osan, joka on liikunnanohjaus, me pyrimme tekemään hyvin isosti pelimaailmassa, Immonen kertoo.

Muissa oppilaitoksissa on mahdollista opiskella joitakin e-urheiluun liittyviä kursseja, mutta Pajulahden kaltaista opintokokonaisuutta ei muualla ole.

– Tämä valmistaa heidät ammattiin tälle toimintaympäristölle. Näitä ei vastaavia ole muita, Immonen vahvistaa.

Sen verran uutta e-urheilun ammattilaiseksi opiskeleminen vielä on, että opiskelijat ovat kohdanneet ennakkoluuloja.

– Onhan siinä tullut aika paljon kaikkea, että miksi ja mitä te teette, että pelaatteko te vain joka päivä, Henrik Pölönen kuvaa.

– Kyllä sitä on aika paljon. Varsinkin, kun ihmiset eivät vielä ole tietoisia siitä, mitä e-urheilu oikeasti vaatii ja mitä se on. Kyllä sitä aina kysellään, Arttu Koivisto jatkaa.

Tuomas Räihä

Suosittelemme