Ajankohtaista

Asikkalan kunta tarjoaa yhdistyksille tiloja maksutta

Asikkalan hyvinvointijohtajan Matti Kettusen mukaan ilmaiset tilat edistävät kuntalaisten kokonaishyvinvointia. Kuva: Tuomas Räihä

Asikkalan kunnanhallitus päätti viime viikolla, että liikuntatilojen lisäksi myös muut kunnan tilat ovat jatkossa maksuttomia asikkalalaisille rekisteröidyille yhdistyksille.

Liikuntatilat ovat Asikkalassa olleet maksuttomia jo nelisen vuotta, ja siitä saadut kokemukset ovat olleet hyviä. Esimerkiksi väärinkäytöksiä ei ole ollut.

– Olemme nähneet, että siitä on ollut paljon positiivisia hyötyjä, kertoo kunnan hyvinvointijohtaja Matti Kettunen.

Koska liikuntatilojen maksuttomuus on toiminut hyvin, kunta päätti laajentaa maksuttomuutta. Samalla yhdistysten yhdenvertaisuuden pitäisi toteutua nykyistä paremmin.

– Nyt me tuemme laajalla rintamalla yhdistystoimintaa. Tämä on mainio jatko kokonaisuuteen.

Lähes kaikkien kunnan tilojen tarjoaminen ilmaiseksi yhdistyskäyttöön on poikkeuksellista valtakunnallisestikin.

– Minulle ei ainakaan heti tule mieleen, että kaikki kunnan tilat kaikille yhdistyksille olisi maksuttomia muualla. Olemme ainakin pienessä vähemmistössä, jos niitä muitakin on.

Liikuntatilojen lisäksi ilmaiseen käyttöön tulevat nyt esimerkiksi koulujen tilat, jotka mahdollistavat monipuolisen toiminnan, muun muassa musiikin, teatterin ja taiteen harrastamiseen.

– Ehkä se suurin nuoriso- ja kulttuuriyhdistysten käyttö kohdistuu juuri koulujen tiloihin. Ajatuksena on myös se, että kun tilat ovat olemassa, saamme ne mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, Kettunen sanoo.

Tiloja annetaan ilmaiseksi pääasiassa säännölliseen vapaa-ajan harrastuskäyttöön. Esimerkkinä Kettunen nostaa esiin kuoroharjoitukset, jotka järjestetään viikoittain. Myös yksittäisiin tapahtumiin tiloja on saatavilla maksuttomasti neuvottelujen kautta tietyin ehdoin.

– Jos haluaa esimerkiksi kulttuuritilaisuuden järjestää, niin se on mahdollista. Sellainen rajaus on, että jos on tilaisuus, josta peritään pääsymaksua, myös tila on maksullinen.

Tilojen maksuton käyttö on mahdollista tästä syksystä lähtien. Pitkäaikaiset vuorot tiloille haetaan kuitenkin pääsääntöisesti toukokuussa.

Kunnalle suurin hyöty uu­sien maksuttomien tilojen avaamisesta on sama kuin ilmaisien liikuntatilojenkin kohdalla: kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden lisääminen sekä sairauksien ennaltaehkäisy.

– Mitä enemmän meillä on kunnassa aktiivista yhdistystoimintaa, sitä enemmän kuntalaiset kohtaavat toisiaan ja on mielekkäitä harrastuksia. Se vaikuttaa kokonaishyvinvointiin, Matti Kettunen tiivistää.

Kunnan taloudelliseen tilanteeseen tilojen muuttaminen maksuttomaksi ei juurikaan vaikuta.

– Tässä puhutaan aika pienistä summista, mitä esimerkiksi koulut ovat saaneet yhdistyksiltä tai mitä me saimme liikuntapuolella yhdistyksiltä. Kunnan kokonaistaloudellisesti tällä ei ole käytännössä merkitystä.

Tarkoitus on, että myös syksyllä avatut tilat säilyvät pysyvästi maksuttomina.

– Nyt seurataan, miten tämä lähtee menemään ja arvioidaan meneekö tämä suunnitelmien mukaan vai tuleeko väärinkäytöksiä tai ongelmia. Sitten jos tuntuu siltä, niin korjataan, Kettunen linjaa.

Tuomas Räihä

Suosittelemme