Ajankohtaista

Koululakkautuksia ei niellä purematta Hollolassa

Matti Ruotsalainen (oik.) esitteli esitystään palveluverkon karsimisesta maanantaina Kalliolan koululla. Kuva: Tuomas Räihä

Hollolan kunta hakee talou­tensa tasapainottamiseksi säästöjä muun muassa palveluverkkoa karsimalla. Virkamiesvalmistelussa on esitys, jossa Paimelan koulu ja päiväkoti, Hiekkalinnan päiväkoti, Hälvälän koulu ja Tiilikankaan koulu lakkautettaisiin vuoteen 2025 mennessä, ja oppilaat sekä päiväkotilaiset siirrettäisiin muihin yksiköihin.

Ensimmäiset lakkautukset tapahtuisivat esityksen mukaan jo ensi vuoden elokuussa, jolloin Paimelan koulu ja päiväkoti yhdistettäisiin Kalliolan päiväkotiin ja kouluun. Samaan aikaan myös Hiekkalinnan päiväkoti yhdistettäisiin Salpakankaan päiväkotiin. Esitystä esiteltiin maanantaina kuulemistilaisuudessa Kalliolan koululla.

Hollolan kunnan hyvinvointijohtajan Matti Ruotsalaisen mukaan lakkauttamiset ovat lähes ainoa mahdollinen säästökeino. Esimerkiksi ryhmäkokoja ei voi juurikaan kasvattaa.

Ruotsalaisen mukaan esityksen lähtökohta on se, että opetuksen taso ei kärsi.

– Yleensä kun säästetään opetuksesta, niin säästetään niiltä lapsilta, jotka kaikkein eniten tarvitsevat tukea. Se ei voi olla lähtökohta. Toki se olisi sillä lailla tasa-arvoinen, että se koskisi kaikkia alueita ja oppilaita tasapuolisesti.

Ruotsalainen kertoi, että koulujen lakkauttamisaikataulu on esityksessä muotoutunut sellaiseksi sen mukaan, miten lapsimäärät vähenevät, ja milloin lakkautettavien yksiköiden lapset mahtuisivat uusiin kouluihinsa ja päiväkoteihinsa. Paimela on listalla ensimmäisenä, sillä sen oppilaat ja päiväkotilaiset mahtuisivat vaikka heti Kalliolaan.

Yleisöllä, jossa oli monia Paimelan koulun oppilaiden vanhempia, riitti kysymyksiä ja kommentteja esityksestä. Yksi ihmettelyn aiheista oli se, miksi vielä tammikuussa järjestetyssä kuntalaistilaisuudessa Ruotsalainen sanoi, että Paimelan koulua ei olla lakkauttamassa, mutta nyt on toinen ääni kellossa. Ruotsalainen vastasi, että tämä johtuu siitä, että esimerkiksi lapsiennusteet ovat muuttuneet dramaattisesti tuon jälkeen.

Yleisö oli huolissaan myös siitä, että koulun lakkauttaminen olisi kuolinisku Paimelan vetovoimalle. Huoltajat myös pohtivat, että sekin on mahdollista, että tulevaisuudessa jo alakouluikäiset siirtyisivät kouluun Asikkalaan.

Yleisö kritisoi myös säästölaskelmia, ja pohti, tuoko koulujen lakkauttaminen lopulta kunnalle säästöä vai ovatko säästöt vain lukujen pyörittämistä kunnan eri toimialojen kesken.

Vaikka suurin osa esityksen saamasta palautteesta oli kriittistä sai se osakseen myös ainakin yhden puolustavankin puheenvuoron.

– Kiitoksia valtuutetuille, että heillä on kerrankin halu tehdä oikeita ratkaisuja eikä aina vain nostaa veroja.

– Minulle on aivan sama, missä lapseni käyvät koulua, kunhan se on siedettävän matkan päässä kotoa. Paljon olennaisempaa on, mitä se koulu tarjoaa, eräs keskustelija totesi.

Esitystä esitellään vielä tänään keskiviikkona kello 17.30 Tiilikankaan koululla. Sen jälkeen valmistelu etenee valiokunnalle, kunnanhallitukseen ja lopulta valtuustoon.

– Näillä näkymin 9.12. on se valtuuston kokous, jossa ensi vuoden talousarviota ja myös näitä sopeuttamistoimenpiteitä ollaan päättämässä, Ruotsalainen sanoi.

Esitys

Palveluverkon supistaminen

1.8.2020 Paimelan päiväkodin ja koulun toiminta yhdistettäisiin Kalliolan päiväkotiin ja kouluun ja Paimelan koulu lakkaa.

1.8.2020 Hiekkalinnan päiväkodin toiminta yhdistettäisiin Salpakankaan päiväkotiin ja päiväkoti lakkaa.

1.8.2022 Hälvälän koulun toiminta yhdistettäisiin Salpakankaan ja Tiilikankaan koulujen yhteyteen ja Hälvälän koulu lakkaa.

1.8.2025 Tiilikankaan koulun toiminta yhdistettäisiin Salpakankaan koulun yhteyteen ja Tiilikankaan koulu lakkaa.

Tuomas Räihä

Suosittelemme