Ajankohtaista

Hollolalaiskuvaaja ikuisti Salonsaaren kesän

Salonsaaresta ilmestyy huomenna perjantaina valokuvakirja Salonsaaren kesä, jonka takana on hollolalainen valokuvaaja Aku Mattila tiimeineen. Mattila on viettänyt koko elämänsä kesiä Salonsaaressa pappansa rakentamalla mökillä. Kirjaan hän sai idean opiskellessaan Helsinki Design Schoolissa valokuvausta.

– Meillä oli siellä Lahden muotsikasta valmistunut Aapo Huhta opettajana. Hän esitteli omia kuvakirjojaan, joita on tehnyt esimerkiksi New Yorkista. Minä inspiroiduin hänen tunneillaan hirveästi siitä, että minäkin voisin pystyä tuollaiseen.

Mattila oli jo aikaisemmin tehnyt historiikkikirjan omasta papastaan ja valitsi ensimmäiseen valokuvakirjaansa toisen henkilökohtaisen aiheen: Salonsaaren.

Kirjassa on kuutisenkymmentä valokuvaa saaren maisemista, saarelaisille tutuista paikoista ja mökkielämästä. Kuvat on otettu sekä maasta käsin että ilmasta kuvauskopterin avulla.

Kuvauskohteet valikoituivat osin Mattilan oman tuntemuksen avulla, mutta hän sai vinkkejä hyvistä kuvauskohteista myös saaren hyvin tuntevalta isältään.

– Salonsaaressa on myös aktiivinen kyläyhdistys, ja esimerkiksi Kamppilan Pirjolta olen kysellyt vinkkejä.

Kuvauskohteiden valinnassa lähtökohtana oli se, että Mattila halusi salonsaarelaisten tunnistavan kuvista oman saarensa. Siksi kirjassa on maamerkkejä ja maan muotoja, jotka ovat selkeästi Salonsaarta. Toisaalta kirja palvelee myös sellaisia, jotka eivät saarta ennestään tunne.

– Jos tulee vaikka vuokramökille saareen, niin kirjan avulla voi lähteä kulkemaan ja näkemään. Eli kirja ei ole pelkästään niille, jotka ovat siellä elämänsä viettäneet, vaan myös muille.

Kuvien lisäksi kirjassa on lyhyitä faktoja Salonsaaresta, jotka nekin ovat toteutettu graafisesti, joten varsinaista leipätekstiä kirjassa ei ole.

– Halusin kirjasta kevyen ja helppolukuisen, Mattila perustelee valintaa.

Kirjan kuvat kuvattiin viime kesänä, pääasiassa Mattilan lomaviikolla heinäkuussa. Kuvat ovat aurinkoisia, mikä ei kuitenkaan ollut itse tarkoitus, vaikka kesäistä kirjaa oltiinkin tekemässä.

– Olisin ehkä halunnut vähän sadekeliä ja pilvisempiä kuvia, mutta aikataulusyistä jouduin tekemään kompromisseja.

Valokuvaus on toisinaan yksin tekemistä, joten Salonsaaren kesä -kirjan tekemiseen Mattila halusi muitakin mukaan. Jo mainittujen lisäksi apua löytyi lähipiiristä, kun Mattilan vaimo Johanna on ollut apuna stailaamassa joitakin kuvia ja Mattilan tuttu Kärt Ehastu auttoi graafikkona muun muassa kuvien valinnassa ja kirjan ulkoasun suunnittelussa.

– Kaipasin graafikolta sitä, että hän pystyy sanomaan minulle suoraan, mitkä kuvat toimivat yhdessä. Kun itse katson niitä kuvia joka päivä, niin halusin eri näkemystä. Graafikko ei myöskään tunne saarta, niin oli hyvä testata, ymmärtääkö hän, miten kirja kulkee.

Vaikka kirjan tekeminen on työlästä, kutkuttaa Mattilan mieltä jo ajatus seuraavasta kuvakirjasta. Aihetta täytyy vielä pohdiskella, mutta se voi löytyä hyvinkin läheltä.

– Olen Hollolassa syntynyt ja nyt paluumuuttaja siellä, niin ehkä Hollola. Katsotaan.

Salonsaaren kesä -kirjaa voi tilata sähköpostilla osoitteesta aku@akumattila.fi. Kirjan tuotto ohjataan Salonsaaren metsäpolun kehittämiseen.

Tuomas Räihä

Suosittelemme