Ajankohtaista

Mannakodeissa ei pihdata ulkoilussa

Uni paranee, ruoka maistuu ja mieli virkistyy, kun vanhus saa ulkoilla halutessaan vaikka joka päivä. Tämä on oivallettu Manna ry:ssä, joka nappasi voiton valtakunnallisen Vie vanhus ulos -kampanjan palvelutalojen ja hoivakotien sarjassa.

Mannakodeissa muistisairaiden asukkaiden ulkoilu on osa arkea, kampanjan top 10:ssä on oltu ennenkin. Tällä kertaa kampanjakuukauden aikana tsempattiin vähän lisää, tuloksena 1 198 kirjattua ulkoilua. Asukkaita on 39.

– Uskomaton saavutus, iloitsee kehittämispäällikkö Merja Monto.

Tavoite on, että jokainen asukas pääsee halutessaan ulos pari kertaa viikossa, reippaimmat itsenäisesti. Talossa on liikuntavastaava, ja asukkaita kannustetaan monipuoliseen ulkoiluun: haravoidaan, silitetään hevosia, hoidetaan kasveja tai ripustetaan pyykkejä.

– Ulkoilen joka päivä, eihän siitä tule mitään, jos jatkuvasti sängyssä pitkällään on, juttelee Eeva Illi. Hän kertoo tekevänsä lenkin sekä aamulla että illalla.

– Hevosille juttelen ja kesällä voin käydä uimassa.

Myös rollaattorin kanssa liikkuva Kirsti Lehtonen reippailee.

– Päivittäin tulee ulkoiltua, vaikka sitten käytyä vain happihypyllä.

Talossa on nähty ulkoilun hyödyt muistisairaille.

– Se vaikuttaa esimerkiksi unen laatuun, unilääkkeiden tarve on tosi vähäistä, Monto mainitsee. Ulkoilu myös virkistää, antaa ruokahalua ja pitää toimintakykyä yllä.

Monessa palvelutalossa ulkoilu on olematonta.

– Ehkä on henkilökuntavajetta tai sitä ei koeta tärkeäksi.

Asukkaita on kolmessa talossa, keväällä toiminta laajenee, kun uusi palvelutalo valmistuu. 30-paikkaiseen taloon siirtyvät kaikki tehostetun palveluasumisen asukkaat, vanhat rakennukset jäävät palveluasumiselle. Myös vanhoissa tiloissa tehdään remonttia.

Palveluasumista vuodesta 1996

Mannakodit

Kolmannen sektorin palvelujärjestö Manna ry:n tavoite on tuottaa palveluja ja työllistää voittoa tavoittelematta.

Tulon lähteinä tehostettu ja tuettu palveluasuminen sekä ateriapalvelut.

Toimi entisessä vanhainkotimiljöössä.

Marjaana Kontu

Suosittelemme